PRP
Kişinin vücudunda var olan kanın, birkaç işlem ile değiştirilmesi sonucunda, tedavi edilmesi gereken dokulara enjekte edilmesi, PRP tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Pek çok hastalığın tedavisinde doğrudan etkili olan PRP, bununla beraber cilt gençleştirme, saç dökülmesi ve ağrı tedavilerinde de sıklıkla tercih edilir. Peki, PRP nedir? PRP tedavisi nasıl yapılır? Şimdi konu ile ilgili tüm detaylardan bahsedeceğiz.
PRP Nedir?
Platelet Rich Plasma olarak adlandırılan PRP’nin Türkçe karşılığı, Trombositten Zengin Plazma’dır. Bu yöntem ile yapılan tedavilerde, kök hücre tedavisinde olduğu gibi vücuda yabancı bir madde transferi olmaz. Yine kişiden alınan kanın, plazmalarına ayrılması sonucunda, hastaya enjekte edilmesini içeren bir süreçtir. Yavaşlayan hücre yenilenmelerinin önüne geçildiği bir tedavi olması sebebi ile ilaç kullanılmadan, yalnızca hastadan alınan kan ile tedavi gerçekleştirilir. Kök Hücre Tedavisi isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
PRP Tedavisi Nedir?
Hastanın kanının plazmasından ayrılarak, hasta olan bölgeye tekrar enjekte edilmesini içeren bir tedavidir. Bu tedavi için hastadan 10 ila 20 ml arasında kan alınması gerekir. Ancak bu miktar değişkendir. Süreç ile ilgili diğer detaylar şu şekildedir:
- Hastadan alınan kana, santrifüj işlemi uygulanır. Santrifüj işlemi, ayırma işlemi olarak adlandırılır ve kanın plazmalarından ayrılması sağlanır.
- Ayırma işleminden sonra tüplere alınan kanlar, plazmasından ayrılmış olacaktır. Böylece kandaki kırmızı hücrelerden oluşan yapı ayırılarak, trombosit açısından daha yoğun bir kan elde edilecektir.
- Sonrasında trombosit açısından zengin olan kısım, hastanın şikayetçi olduğu bölgeye enjekte edilir. Böylece hastaya dışarıdan hiçbir maddenin takviyesi yapılmaz.
PRP tedavisindeki esas amaç, hastanın vücudundaki şikayetçi olduğu bölgeye, yine hastanın kendi kanından elde edilen ve özel bir şekilde ayrıştırılarak güvenli hale getirilen kanın enjekte edilmesidir.
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
Belirli adımların uygulanması, bu adımların uygulandıktan sonra hastada oluşan etkinin değerlendirilmesi ile ilgili bir süreçtir. Bu nedenle süreçte en önemli adımlar şu şekildedir:
- Hastadan ilk etapta gerekli kontrollerin yapılması için kan alınır. Ancak kan miktarı, PRP’nin nereye uygulanacağına göre değişiklik gösterir.
- Santrifüj cihazına yerleştirilen hastadaki kan, bileşenlerinden ayrılır ve enjekte edilmeye uygun bir kan ortaya çıkar.
- Ultrason gibi görüntüleme araçları ile ayrıştırılan kanın tam olarak nereye enjekte edileceği belirlenir.
- Enjeksiyon işlemi gerçekleştirilir ve işlem gerçekleştirildikten sonra, çok uzun süre geçmeden hastaya etki eder. Bu etkinin hızlı olmasının sebebi, kanın santrifüj işleminden geçmesidir.
Yukarıdaki işlemlerin, bu alanda eğitim almış ve yeterli deneyime sahip olan uzman doktorlar tarafından uygulanması ve kontrol edilmesi gerekir. Çok hassas bir işlem olarak dikkat çekmektedir.
PRP Ne İşe Yarar?
İyileşmeyen yara tedavilerinde, ortopedik tedavilerde, saç dökülmelerinde, cilt bozukluklarının tedavi edilmesinde ve cilt gençleştirme işlemlerinde PRP sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tür rahatsızlıkların tedavisinden yüksek etkili sonuçlar elde edilmesini sağladığından ve hastaya herhangi bir yabancı madde enjeksiyonu gerçekleştirilmediğinden, oldukça güvenilir bir tedavidir. Cilt Gençleştirme isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
PRP ile Cilt Leke Tedavisi
PRP uygulamasında ne sık tercih edilen alanların başında cilt leke tedavileri gelmektedir. Ciltte leke oluşumu zaman içerisinde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkmaktadır. Ancak temel sebep sadece yaşlanma değildir. Genç yaşta farklı sebeplerden dolayı da lekeler gözlemlenir.
Oluşan bu lekeler daha çok; sivilce lekeleri, siyah nokta lekeleri, güneş lekeleri, doğum lekeleri şeklinde olabilmektedir. Her ne sebeple olduğu fark etmeksizin cilt güzelliğinde kusur olarak gözüken bu unsurlardan kurtulmak oldukça basittir. PRP’nin uygulanması ile birlikte ciltte yer alan lekelerden 5-6 seans içerisinde kurtulmak mümkündür.
Fakat kişiden kişiye değişen leke durumları olmaktadır. Kimi bireylerde küçük çaplı lekeler olduğu gibi kimi bireylerde ise daha büyük leke oluşumu oraya çıkabilmektedir. Bu yüzden PRP seansları sayısı farklılık gösterecektir. Eğer doğru bir uzman ile çalışılırsa lekelerden ciddi oranda kurtulma sağlanmaktadır.
PRP Kök Hücre Tedavisi mi?
Trombosit sayısının çoğaltılmasını sağlayan PRP, bir kök hücre tedavisi değildir. Ancak PRP sonrasında ciltte fibrin ağları oluşur ve bu fibrin ağları kök hücrelerle çalışır. Bu nedenle birbirinden ayrılırlar. Ayrıca çok hassas bir tedavi olduğu için, daima uzman doktorlarında tavsiyeleri üzerine hareket etmelisiniz.